perjantai 27. syyskuuta 2013

Tere, se on tere!

Tere, sepä se.
 
Edellisessä postauksessa pyydettiin ohjetta, kuinka minä sen teren kiinnitän.
 
Yksi ilta sitten terettä kiinnittelin ja kuvia näpsäsin, kun ohjeen lupasin.
 
Pahoittelut pimeistä kuvista, tällä valomäärällä, yömyöhään ei kovin häävejä kuvia napsita. Enkä myöskään ohjeen oikeaoppisuudesta mene vannomaan, mutta niin minä olen sen tehnyt. Joten tässäpä tulee:
 
HUOM! Tämä ohje ei toimi jos kanttaat nauhankääntäjällä!
 
1. Mittaa koneestasi ompeleen leveys. 
 
Itse mittasin paininjalan reunasta neulan kohtaan.
 
 
2. Mittaa kantattava kohta vaatteesta/kaavasta.

 
3. Leikkaa kantit ja teret.
 
Tereen mittana käytin kaavaa: Kantin pituus: mitattu kohta x 0,8 ja leveys: koneen ompeleen leveys x 2 + haluttu teren leveys x2. Halusin terettä näkyviin n.2mm, jolloin leveydeksi muotoutui 2cm, pituus oli  pääntie x 0,8 + sv:t.
 
Kantin kaavana mitattu kohta (pääntie) x 0,7 + sv:t


 
3. Taita tuleva tere kaksinkerroin np:t vastakkain.

Ompelin kantin renkaana, joten ennen tätä ompelin kantin ja teren renkaaksi.

 
4. Neulaa tuleva tere tulevaan kohtaansa kiinni. Venytä tasaisesti
 

 
5. Neulaa tuleva kantti op tereä ja kankaan op:ta vastakkain. Muista kanttia venyttäessä katsoa, ettei tere pääse luisumaan välistä pois!

 
6. Kuten kuvasta näkyy, nyt tere luimistelee tulevan kantin ja kankaan välissä. Ompele kantti koneen suoralla ompeleella kiinni. Varmista tereen paikallaan pysyvyys!

 
7. Nyt käännät äsken ommellun kantin reunan nurjalle ja neulaat kiinni. Teren muotoutuminen on huomattavissa. Ompele kaksoisneulalla/peittarilla/jousto-ompeleella, millä haluat. 

 
8. Ja kas näin tereellä koristeltu kanttaus on valmis!


Kysy, jos jotain kysyttävää jäi tai jokin kohta jäi epäselväksi.

Toivottavasti tästä ohjeesta on iloa. :)

- Suvitus
 

8 kommenttia:

 1. Simppeliä ja siistiä! Kiitos ohjeesta. Pitää ehdottomasti kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kun ohjeesta on iloa :)

   Ei muuta kuin kokeilemaan, tere tuo kivasti lisää ilmettä ihan peruspaitaankin :)

   Poista
 2. Kiitos ohjeesta :-) Vähän jäin miettimään, että kuinka paininjalanpuristuksensäädötön bernetteni selviää, jos tämä tekee tuosta ommeltavasta kohdasta paksumman kuin normi kanttaus. Pakko kokeilla silti, kivalta näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää ohje on tehty mun vanhalla koneella, jossa ei paininjalan puristuksen säätöä ollut. Vinkkinä paksuun kohtaan: ohenna saumanvaroja ja ajele hitaasti, niin hyvä tulee. Sen unohdinkin tuosta ohjeesta mainita. :)

   Poista
 3. Kiitos vielä tätäkin kautta.. mutta mulle ei tosiaan väsyneenä aukea toi kaava.. Tai sit sitä ei kuulukaan ymmärtää lyhyellä matikalla :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lyhyen matikan se minäkin kirjoitin ;) Mutta siis jos kanttaat esim. pääntien ja haluat tereen sinne väliin. Kantin mittahan on se pääntien pituus kertaa 0,7 (jos resorilla kanttaa) siihen määrään lisää saumanvarat. Teren pituutena olen käyttänyt pääntien pituus kertaa 0,8 plus saumanvarat, leveyden saa siten kun mittaat koneen ompeleman suoran ompeleen ns. leveyden, se on saumanvarat kun se mitta kerrotaan kahdella, sitten lisäät siihen määrään haluamasi tereen leveyden 2mm, 5mm, sen voi ite päättää mieltymyksen mukaan. Sitten kun tiedät, kuinka leveän tereen haluat, kerrot sen kahdella (terehän tulee kaksinkerroin) ja lisäät saamasi saumanvarojen määrän siihen, niin siinä on teren leveys. Avasiko tämä selitys yhtään lisää sitä laskukaavaa? :)

   Poista
 4. Kiva idea! Tuo mukavasti ilmettä perusvaatteeseenkin :)

  VastaaPoista

Mukavaa saada vierailijoita! Jätäthän pienen merkin muistoksi käynnistäsi :)